Това е въпросът, който до момента е зададен на 80,000 души от 191 страни от комисия на Обединените Нации в подготовка за отбелязването на 75 години от създаването на ООН през септември 2020 година.

В този повратен момент в света, когато пандемията на Корона вируса разкри неподготвеността на света да посрещне организирано и ефективно такива планетни кризи, за чието наближаване повечето учени предупреждават от десетилетие, изправи отново на преден план въпроса за нуждата от добре координирано международно сътрудничество. В отговор, на 24 април – Денят на Световната Дипломация, шведската фондация за Световни Предизвикателства (The Global Challenges Foundation) организира форум на високо равнище на тема Бъдещето което желаем – ООН от което се нуждаем. Във форума участваха постоянните представители на Швеция и Катар към Обединените Нации, които ръководят в момента международния процес  на изготвянето на Световна Декларация, която да отбележи 75-тата годишнина от създаването на Обединените Нации. Участваха също и Министрите на Външните Работи на Швеция и Люксенбург, Заместник-Главният Секретар на ООН Фабрицио Хошийлд-Драмънд и изпълнителният директор на Форума за Световно Управление Огусто Лопес-Кларос.

Всички те отбелязаха, че в момента светът се намира на опасен кръстопът, подобен на този, който доведе до създаването на ООН. Така, както преди 75 години, ирационалното поведение на политици и лидери доведе до две Световни Войни и страшна разруха и страдание, сочи форумът, така застрашителни са в момента някои световни политически тенденции да се гледа на интернационализма като на елитна идеология, вместо да се разбира като единствената разумна методология за решаването на световни по същността си проблеми. Участниците във форума описаха „токсичната смес от протекционизъм, авторитарност, национализъм, дезинформация и дори расизъм и сексизъм“, като надигаща се вълна на мракобесие, която се отказва от критични мислене и се опитва да противостои на реалността на нашата взаимосвързаност. Но Корона вирусът ясно показва, че световната солидарност и сътрудничество са въпрос на просветен личен интерес за всички. Пандемията на Корона вируса е не само световна здравна криза, която Световната Здравна Организация не беше пълноценно упълномощена от света да координира. Пандемията е също „фундаментална системна криза, която си взаимодейства с климатичната криза, със световната бедност и глад, с военните конфликти и опасните тенденции към подкопаване на човешките права, на управлението на законност и световен ред“. В отговор на тази реалност, Огусто Лопес-Кларос, бивш многогодишен директор от Световната Банка и главен автор на новоизлязлата книга Световно управление и появата на световни институции на 21вия век  (Global Governance and the Emergence of Global Institutions for the 21st century, http://www.globalgovernanceforum.org/proposals/), обобщи конкретните предложения за преструктурирането на ООН в отговор на настоящите нужди на света.

            Лопес-Кларос предлага създаването на втора Камара на ООН, която с времето да прерасне в Световен Парламент на представители на световното гражданско общество. Това би служило като коректив на ООН – канал, по който човечеството може да държи ООН отговорно за изпълнението на мисията му. За да може ООН да е в състояние реално да изпълни мисията си, се предлага нов финансиращ механизъм – фиксиран процент от националния доход на всяка страна – така че да се избегнат политически спекулации с финансирането на ООН.

            Тези и други конкретни предложения са в отговор на досегашните резултати от световното проучване, споменато в началото. Според тези резултати, докладвани от Заместник-Генералния Секретар на ООН, хората по света искат ООН да:

  • защитава по-ефективно на принципите на социална справедливост и човешките права;
  • защитава света от климатичната криза;
  • ефективно да намали военните конфликти по света;
  • предостави реален достъп до здравеопазване за всички;
  • координира и защитава ефективно световно сътрудничество.

Ясно се отбелязва, че настоящата структура на Обединените Нации, създадена преди 75 години, не може да се справи с тези нови глобални нужди и че ако уроците от пандемията на Корона вируса не доведат до преструктуриране и истински пълномощия на ООН сега, това ще стане в резултат на поредица от още по-тежки и дълбоки катаклизми.

„В момента живеем в свят, който не е ръководен от никого и сме постоянно изненадани от глобалните катастрофи, като например почти-имплодирането на световната финансова система преди 10 години и сега пандемията на Корона вируса“, сочи икономиста Лопес-Кларос. Тези катастрофи показват колко уязвими и крехки са в момента световната финансова система и другите световни системи.

            Пред нас е възможността да мобилизираме силите на общественото мнение в своите общности и държави и да подкрепим една нова и ефективна архитектура на Обединените Нации, която да е в състояние да решава проблемите на света. Както напомнят преди години създателите на ООН, „Обединените Нации не са създадени да ни изведат в Рая, а да ни предпазят от Ада“ – т.е. от загубата на милиони животи и масово планетно страдание!

            В момента, пандемията е придружена от „инфодемия“, по думите на Министърката на Външните работи на Швеция, т.е. разпространяване на дезинформация, която застрашава отворените общества.      

В един взаимосвързан и взаимозависим свят да се противопоставя патриотизма на интернационализма и глобализма е ирационално мислене. Истинският патриотизъм сега изисква глобални решения.  Можете да гледате целия форум на https://globalchallenges.org/events/the-future-we-want-the-un-we-need/.

Какъв свят искаме и от какви Обединени Нации се нуждаем?
Споделете:

Вашият коментар

Към началото